Užitočné tipy

Robin: vtáčia fotka

Dnes vedci počítajú iba do prírody tri odrody z týchto vtákov:

  • Zaryanka čiernohnedá, slávik Ryukyu (Erithacus komadori),
  • Zaryanka (Erithacus rubecula),
  • Japonská zaryanyka (Erithacus akahige).

Je potrebné poznamenať, že podrobne sú opísané iba posledné dva druhy, pretože pokiaľ ide o zaryanu čiernuku, je o nej veľmi málo informácií.

Vzhľad zaryanok

Veľkosť týchto vtákov je veľmi skromná. Dĺžka ich tela je od 15 do 16 centimetrov. Hmotnosť dospelej zaryanyky: 16 - 18 gramov. Tieto vtáky majú malý a tenký zobák, malé, ale veľmi húževnaté labky. Perie zaryanokov je sypké a dosť mäkké, perie nie je k telu pritiahnuté. Takáto štruktúra peria pokrýva vtáka, ale v skutočnosti je menšia, ako sa zdá z dôvodu jeho kožuchu.

Farba peria závisí od typu: v bežnej vajcovej žabe sú krídla, chvost a chrbát olivovošedé, oblasť hrudníka a brucha svetlo šedá, ale hrudník, krk a predná časť majú jasne oranžový odtieň, pokiaľ ide o japonskú vaječnú žabu, hornú časť tela. má červenkastú časť, spodná časť kmeňa je modrošedá. Od samíc zaryanky je možné odlíšiť iba jasnejšie miesto na hrudi (čo je samcom u mužov).

vzhľad

Hore je červeno-zelená farba, má biele brucho a krk, hrudník, čelo a boky hlavy sú červené v rôznych odtieňoch. Samce majú jasnejšiu farbu ako samice. Jas tieňa závisí aj od puberty vtáka. S vekom sa odtieň žien a mužov stáva takmer identickým. Veľkosť vtákov je 13 - 16 cm, dĺžka krídel je asi 7 cm, hmotnosť vtáka je 15 - 23 gramov, severné robiny sú väčšie ako južné.

Robin vták tweety na vetve. Mladý robin. Robin na zemi. Robin. Robin na ceste.

Habitat a správanie

Robinovým obľúbeným biotopom sú vlhké zmiešané a listnaté lesy s hustým podrastom a rybníkom s malými lužinami. Zaryanka sa môže usadiť v parkoch, hlavnou podmienkou je veľké množstvo kríkov, tu rozmnožujú svojich potomkov. Nemôžete sa s týmito vtákmi stretnúť v Amerike alebo Austrálii, v 20. storočí ich tam dokonca priniesli špeciálne, ale zakorenili.

Zaryanki z rôznych regiónov vedú odlišným spôsobom života: južní obyvatelia sú sedaví a severné vtáky migrujú a vracajú sa na jar úplne prvý.

Vo dne sú zaryanki veľmi aktívne, večer ich aktivita klesá. Robiny sa vôbec neboja ľudí a často letia obyvateľom leta, aby našli dážďovky v pôde.

V teplejších oblastiach svojho dosahu vedie robin sedavý život, hniezdi v chladných letách a na jeseň migruje na západ a na juh. Z Sibír, východnej Európy a Škandinávie vtáky lietajú do západnej Európy, Alžírska a Azor. Vracajú sa na miesta hniezdenia v marci a považujú sa za skoro jarné vtáky.

Robin. Robin na vetve. Robin na vetve. Robin v lese. Robin. Robin spevu. Robin načechral v chlade. Robin v snehu. Zaryanka alebo robin, mráz na ulici -25 ° C.

Základom stravy robin sú červy, mäkkýše, pavúky a húsenice, ktoré sa môžu dostať na zem. Môžu tiež jesť bobule (bezinky, horský popol, černice, ríbezle), ovocie, semená a obilniny. Na jeseň začnú hľadať potravu v krmivách, ktorú na ne ľudia pripravujú.

Robin vymýšľa vzťah s kozlíčkom. Robin s korisťou. Robin s bezinky.

rozmnožovanie

Robinovia, ktorí sa vracajú prvú jar, hľadajú vhodné hniezdne miesto, budú to región, v ktorom sa narodili. Robins usporiadajú svoje hniezda na zemi do kríkov, pňov, do trhlín stromov. Na stavbu sa používajú suché listy, stonky trávy, spodok je lemovaný machom. Hniezdo je malé, ale veľmi elegantné - asi 5 cm na výšku a 7 cm na šírku.

Počas sezóny samica tvorí až tri spojky, zvyčajne 5 - 6 vajec v jednej spojke, ktorá iba samica inkubuje 12 - 15 dní. Farba vajec pripomína farbu suchej trávy - ružovkastej alebo žltej s červenými škvrnami.

Kurčatá sa rodia úplne nahé s čiernou kožou. Novonarodené kurčatá sú veľmi nenáročné - môžu jesť až štyri metre červov denne. 15. až 17. deň sa dostanú na krídlo a žijú ďalších desať dní v blízkosti svojich rodičov, potom odletia z hniezda. Kurčatá opúšťajú hniezdo, keď ešte nemôžu dobre lietať, preto ich farba pripomína suché listy a tmavú trávu, v ktorej budú žiť.

Mladý robin. Zaryanka zaryanka (robin). Mladý robin.

Mladé lietajúce kurčatá nelietajú ďaleko od svojich rodičov, ktorí môžu varovať svoje deti pred nebezpečenstvom. Bohužiaľ, jednodňové kurčatá majú vysokú úmrtnosť v prvom roku života, ak však mláďa prežije, môže žiť až 11 - 12 rokov.

Kde žije zaryanka?

Bežný robin (zaryanka) žije v Európe a žije na Kaukaze, v západnej Sibíri, v Malej Ázii av severozápadnej Afrike. Japonský druh zaryanok žije v Číne a Japonsku. Južné populácie vedú sedavý spôsob života, severné populácie robia sezónne migrácie do teplejších podnebí.

Robin vták sa vyznačuje svojím individuálnym prístupom k životu, ak to tak môžete povedať o vtákoch, prejavuje sa to vo všetkom: zaryanki žijú sami, zimu dokonca lietajú samy. Tieto malé vtáky ostro strážia svoje územie pred zásahmi iných ľudí. Muži určujú svoje územie, a to aj vydávaním hlasových „oznámení“, že „miesto je obsadené“.

Vo veľkých mestách na severe môže zaryanki zimovať v blízkosti ľudského obydlia.

Vtáky dostali meno zaryanka pre ich hlasné spievanie v dopoludňajších hodinách: ich trily sú počuť obzvlášť silne pri východe a západe slnka, ale všeobecne robiny spievajú celý deň.

KDE ŽIVÉ

V rámci pohoria sa zaryanok nachádza vo všetkých prírodných lesných oblastiach. Hniezda vtákov sú usporiadané na zemi medzi koreňmi stromov. Rozvoj poľnohospodárstva v posledných desaťročiach spôsobil dramatickú zmenu krajiny - mnohé lesy zmizli. Preto zaryanki často hniezdia na okrajoch lesa av húšti, Prispôsobili sa životu v záhradách. V dôsledku zmeny miesta pobytu sú vtáky natoľko povzbudené, že sa už nevyhýbajú ľudským osadám a dobrovoľne si v nich usporiadajú hniezda.

REPRODUKCIE

Zaryanka, ako aj iné vtáčie vtáky, označujú svoje územie hlasným spevom. Na jar spievajú hlasnejšie, vtedy spev získava ďalší význam - priťahovanie ženy.

Pieseň Zaryanky počas párenia začína zvukmi pripomínajúcimi vŕzganie nemazaným rezervným kolesom, ktoré stúpa a končí melodickým zvonením strieborných zvonov.

Samec sa o ženu krásne stará a prináša jej najrôznejšie dobroty, ktoré potom zjedia. Žena, inšpirovaná jarným teplom, hniezdi. V lese ju zariaďuje z listov, trávy a koreňov rastlín, podšívkou z mäkkej vlny.

Hniezdové hniezda sa stavajú v záhradách blízko domov, na odkvapoch verand alebo v prístreškoch. Niekedy používajú otvorené vtáčie domy, ak visia na odľahlých miestach.

Kurčatá sa liahnu od mája do júna. Hniezda hniezda zaryanki sa však konajú vo februári. Po znáške vajíčka samica neopúšťa svoje hniezdo 14 dní. V tomto okamihu je možné vidieť iba jeho hnedú chrbát. Samec sa celý čas stará o jedlo. Samičie jedlo prináša niekedy dokonca trikrát za hodinu. Obaja rodičia sa o potomkov starajú počas prvých 2–3 týždňov. Po uplynutí tohto obdobia sa kurčatá už začínajú samy lietať a začínajú nezávislý život. Ešte pred začiatkom zimy si nájdu svoje vlastné teritórium: Ak sa vtákom podarilo položiť svoje vajcia skôr, potom po rozchode manželského páru, baklažány začnú druhú spojku.

Často sa stáva, že samec sa stále stará o kurčatá od prvého plodu a samica už sedí na vajciach už druhýkrát.

Vtáky si svojím spevom označia územie a priťahujú partnerov. Na jar, keď samci zaryanky hľadajú samicu, spievajú hlasnejšie. Ranný spev je primárne spojený s určením územia.

Zaryanki spieva takmer celý rok. Na konci leta, počas peria, spievajú oveľa tichšie ako obvykle. Od tohto obdobia a od jesene dospelí a mladí ľudia vykonávajú tichšiu, melancholickejšiu „jesennú pieseň“, ktorej hlavným účelom je určiť zimné územie. Muži začínajú spievať svoju jarnú pieseň vo februári. Táto pieseň končí melodickým zvonením strieborných zvonov. Robin spieva obzvlášť dobre hneď po východe a západe slnka - odtiaľ druhé meno tohto vtáka - kaktus.

PRIPOMIENKY MASTERU


Zaryanka sa dá najľahšie vidieť pri kopaní pôdy v záhrade. Po niekoľkých minútach práce na plote alebo na vetve susedného stromu sa objaví zaryanka, ktorá trpezlivo čaká na okamih, keď bude možné hľadať niečo na jedenie v čerstvo vyťaženej zemi. Zaryanka je častým návštevníkom záhrad. Sedia tu na holej zemi rovnako ako na ružových kríkoch alebo iných rastlinách. Tieto vtáky sa môžu nalákať do krmítka, v ktorom nájdu rôzne druhy potravín vrátane ovsených vločiek, ktoré sú pre nich vhodné. Ak máte dostatok trpezlivosti, môžete zaryanka krotiť - potom bude brať jedlo priamo z vašej ruky. Je dôležité, aby ste ju nevystrašili, ale nemôžete povzbudiť vtáka, aby príliš dôveroval, najmä ak je v okolí mačka. Zaryanka niekedy hniezdi na vyhodených jedlách, napríklad v starej vedre, ktorá leží pod živým plotom, av holubníku.

ZÁUJEMNÉ FAKTY, INFORMÁCIE.

  • V Anglicku sa roboti nazývajú poštári pre svoje červené uniformy. Robiny boli tiež spájané s dovolenkovými kartami.
  • Vo Veľkej Británii a strednej Európe žijú zaryanki v blízkosti ľudských sídiel. V iných krajinách Európy sa strieľajú na športové účely alebo na spotrebu.
  • Tretina všetkých mladých živiteľov rodiny zomiera pred koncom prvého roku života. Sú chytení dravcami alebo zomierajú hladom, pretože nie sú schopní postarať sa o seba. Desatina dospelých zaryanok zomrie, čím chráni svoje územie pred nepriateľmi.
  • Thrush je americký ekvivalent zaryanky.

POPIS DIEŤAŤA

Pramene Zaryanok: Hrudník mláďat sa javí ako pestrý, pretože ich hladký obrysový perie na okrajoch je čiernej farby. V prvých dvoch mesiacoch sa v zaryanoku vyskytuje molt po hniezde a potom sa ich detské perie nahradí perím dospelých vtákov.

Vajcia Robins: Vajcia sú svetloružové s hrdzavými hnedými bodkami.


- biotop biotopu

KDE ŽIVÉ

Celá Európa, s výnimkou častí stredomorského pobrežia a severnej Škandinávie. Žije tiež v centrálnych regiónoch západnej Sibíri, na Kaukaze, v Malej Ázii av severozápadnej Afrike.

OCHRANA A OCHRANA

Veľkosť jeho populácie je pomerne stabilná. Odlesňovanie neviedlo k poklesu počtu zaryanok - prispôsobili sa iným životným podmienkam.

Nepriatelia zaryanok v prírode

U týchto vtákov nie sú väčšie pernaté dravce averzívne voči lovu: sokoly, sovy navyše útočia na zaryanoky, ako aj na hniezda ničia dravce, ako sú lesné mačky, fretky, líšky, hermene, martény a lasičky.

Život v zajatí nie je pre zaryanokov bremenom: ak sa im poskytuje náležitá starostlivosť, rýchlo sa prispôsobia, zvyknú si na majiteľa a každý deň ho poteší svojimi zvučnými trilkami.

Ak nájdete chybu, vyberte časť textu a stlačte Ctrl + Enter.